Křesťanské Vánoce

Program Adventu a Křesťanských Vánoc 2023

výstava betlémů

Výstava betlémů (cca 100 exponátů) na oratořích kostela sv. Maří Magdaleny, možnost prohlídky kostelního betléma pod kůrem už od 7.30 hod.

Výstava betlémů (cca 100 exponátů) na oratořích kostela sv. Maří Magdaleny, možnost prohlídky kostelního betléma pod kůrem už od 7.30 hod.  Programy pro školy a školky jen po předchozí rezervaci.

Informace o betlému

Tradiční keramický betlém se základními figurami cca 30 cm vysokými. Současně je na oratořích kostela připravena výstava cca 100 ks lidových betlémů z různých materiálů a různých velikostí.

Informace o kostele

WWW: http://www.farakurim.cz

Adresa kostela: Křížkovského 55, Kuřim

GPS: 49°17'47.76"N, 16°31'31.8"E

Bezbariérový přístup.

Kontaktní osoba pro Křesťanské Vánoce: P. Jaroslav Filka

Původní kostel sv. Maří Magdaleny v Kuřimi nechal v románském slohu postavit český král Přemysl Otakar I. r. 1226.

Obrázek 1: Kostel sv. Maří Magdaleny - leden 2011

V 15. století byla k severní zdi lodi přistavěna hranolová kamenná masivní věž. Kostel postupně chátral. Na začátku 18. století vypracoval známý brněnský architekt Mořic Grimm projekt na jeho přestavbu. A až v druhé polovině 18. století byl kostel barokně přestavěn do dnešní podoby. Kostel sv. Maří Magdaleny v Kuřimi je prostá jednolodní chrámová stavba (délky 31,5 m, šířky 11,5 m). Interiér kostela je převážně z konce 18. a z 19. století.

Obrázek 2:  Kostel sv. Maří Magdaleny - březen 2011

Hlavní oltář je barokní architektura z roku 1796. Hhotovil ho významný brněnský sochař a řezbář Ondřej Schweigel (je rovněž autorem kazatelny a křtitelnice). Uprostřed oltáře je zasazen obraz Krista v domě Šimonově se sv. Maří Magdalenou od M.Entlingera .

Obrázek 3: Kostel sv. Maří Magdalény - interiér

V lodi je pak novorenesenesanční retabulový boční oltář, patrně z doby kolem r. 1863 se sochami sv. Petra a Pavla a s obrazem sv. Cyrila a Metoděje. Druhý boční oltář s obrazem sv. Kříže s očistcem od Josefa Winterhaldera ml. má v popředí klasicistní skříňku s deskovým obrazem Madony s dítětem; jde o malbu nejasného stáří, opírající se renesanční grafický list italského původu, jehož předlohou byla Madona v polských Piekarech. V chrámové lodi jsou dva náhrobky. Před hlavním oltářem je náhrobní kámen Petra Nekeše z Landeka (+ 1535), mladšího bratra Zikmunda Nekeše z Landeku, majitele kuřimského zámku. Druhý náhrobek náleží duchovnímu P. Janu Gandinimu (+ 1779), který v Kuřimi působil jako farář v letech 1766-1772 a za kterého byl kostel sv. Maří Magdaleny přestavěn do dnešní podoby. Zvon ve věži, pocházející z r. 1650, přelil r. 1888 Emil Weber v Brně. Na plášti má reliéf sv. Václava, znak města Brna, ornamenty a nápisový vlys. Další zvon s reliéfem sv. Antonína Paduánského, s ornamentovým a nápisovým vlysem, ulil r. 1957 Kovolit v České u Brna.