Křesťanské Vánoce

Program Adventu a Křesťanských Vánoc 2023

Prohlídka betlému

Prohlídka betlému z roku 1935

V předvečer Štědrého dne bude k vidění v zámecké kapli betlém z roku 1935. Zajímavostí jsou dochované informace z farní kroniky o pořizovací ceně betlému, která činila 900 Kč, a která byla vybrána sbírkou po domech. U betléma je k vidění i milá soška andílka, který při vhození drobné mínce radostně pokývá hlavičkou. Prohlídka betlému bude součástí akce Vánoční ladění, které Vás provede za zvuků koled, zpívaných místním souborem ROSA, naším malým kostelíčkem.

Informace o betlému

K Vánocům 1935 zakoupil admininistrátor farnosti betlém. Zajímavostí jsou dochované informace z farní kroniky o pořizovací ceně betlému, která činila 900 Kč, a která byla vybrána sbírkou po domech. U betléma je k vidění i milá soška andílka, který při vhození drobné mince radostně pokývá hlavičkou. Betlém je umístěn v zadní části kostela na levé straně vedle zpovědnice.

Informace o kostele

WWW: https://farnostdrnovice.cz

GPS: 49°16'30.72"N, 16°52'8.76"E

Kontaktní osoba pro Křesťanské Vánoce: Alice Franková

Návaznost na dopravu:

Zámek se nachází na skalnatém ostrohu nad obcí Račice. Můžete zaparkovat v obci a na zámek se vypravit procházkou vzhůru krásným lesoparkem.

V případě, že to zdravotní stav neumožňuje, můžete před zámek do jet  autem, parkování je možné před branami zámku. Probíhají zde však stavební práce, proto počítejte s tím,

že počet parkovacích míst je touto skutečností ovlivněn.

Autobus: do Račic jezdí IDS JMK č. 157 na trase Vyškov-Adamov.

Vlakem: je možné přiblížit se do Vyškova a odtud dále autobusem č. 157.

 

 

Kostel Zvěstování Panny Marie je součástí předzámčí zámku Račice v kastastru obce Račice. Historicky je nazýván "zámecká kaple".

Veškerý historický vývoj je spjatý s historií samotného zámku.

Stavba původní protestantské kaple v manýristickém stylu je datována mezi léta 1580-1620, do doby držení panství Hanušem Petřvaldským z Petřvaldu, který provedl rozsáhlou přestavbu původního středověkého hradu na zámek.

Hlavní přestavby, které změnily vzhled kaple  se pak uskutečnily v letech 1760 rodem Braidů, kdy došlo k přebudování na katolický kostel a svou konečnou podobu získala v období po roce  1830, kdy zámek zakoupil baron Jan Mundy.

Architektonickými zvláštnostmi jsou samotné umístění kaple - kvůli terénu je oltářiště směrováno jihovýchodně a dále pak absence kostelní věže, kterou nahrazuje dodatečně vytvořená zvonice zbudovaná z původní bašty v jiné části předzámčí.

Kostel, ačkoli je majetkem obce, je širší veřejnosti skryt za branami předzámčí -  přístup do něj je vždy pouze v průběhu bohoslužeb, což jsou v současné době pravidelně první dvě soboty v měsíci, následující dvě soboty je dle možností sloužena bohoslužba slova a dále je kostel otevřen při výjimečných příležitostech (např. vánoční koncerty).

Noc kostelů tak bude další z možností, jak kostel představit veřejnosti.

Prosíme, pokud nemáte zdravotní hendikep parkujte svá auta dole v obci nebo v ulici Bašta, místa k stání automobilů jsou omezená.